Nieuws 2014

29 december 2014

Een tweetal nieuwe pagina’s toegevoegd. Ik heb een nieuwe hobby, twee zelfs! Nu bij mij te koop: handgemaakte hondenspeeltjes van fleece en (nep)bont, en sieraden met een eigen foto achter glas! Neem snel een kijkje op de nieuwe pagina’s hondenspeeltjes en armbandjes voor alle mogelijkheden. Bestellen kan heel simpel door een mailtje te sturen naar mij via info@sheltales.nl. Ook zal ik geregeld te vinden zijn op Dogdance wedstrijden met een standje.

28 december 2014

Allereerst: (nog) fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar!

Een tijdje niet geüpdate, dus daarom nu weer een flink aantal nieuwtjes op de site. Volgend jaar wil ik de website weer geheel gaan renoveren, maar hier alvast het laatste nieuws, in volgorde oud tot nieuw:

* Sheltales Beware the Jabberwock – Jabber (Jody x Rumor) is getest op HD en ED met als resultaat HD-A en ED vrij. Hartstikke mooi! Jabber doet het ook heel goed op behendigheids- en Rally-O wedstrijden in Zweden. Hieronder een foto van de knappe man:

* Op de Dogdance wedstrijd in Dormagen (DE – 23/24 augustus) is Yuna 2e geworden in Klasse I en hiermee gepromoveerd naar Klasse II. Jody deed mee in de fun klasse en heeft hier een hele mooie HTM routine laten zien. Alice had haar debuut optreden in de fun klasse, ’s avonds bij fakkellicht, en deed dit super! Filmpjes van de wedstrijd:

Jody:

Yuna:

Alice:

* Op de Dogdance wedstrijd in Drogeham (6 september) is Yuna 1e geworden in de Beginnersklasse en heeft haar 2e promotiepuntje gehaald. Jody en ik startten in de HTM Advanced. Helaas een DQ want ik liep de ring uit, na al voor de tweede keer gestart te zijn omdat ik de eerste keer mijn prop vergeten was mee te nemen in de ring… daarna wilde Jody niet nog een keer. Helaas…

* Op het Nederlands Kampioenschap Dogdancing (18/19 oktober) is Jody zowel bij de HTM als de Freestyle op de 2e plaats op het podium beland. Wat ben ik trots op haar! vooral de Freestyle ging heel goed, met onze nieuwe routine op National Treasure. Yuna deed het ook heel goed, door de Beginnersklasse te winnen en tweemaal een promotiepunt te behalen, waardoor zij nu uit mag komen in de Novice klasse. Een filmpje van Jody:

Ook Shaltales Mad as a Hatter – Meeko (Jody x Rumor), deed mee op het NK, in de fun klasse. Zij liepen heel goed en vrolijk hun routine op muziek uit Pocahontas. Een filmpje:

Mijn dames met hun prijzen:

Zoals te zien is staat het silhouet van Jamie op de prijzen. Erg moeilijk (was al besloten voordat hij overleed), maar wel heel mooi…

* Ik had de GROTE eer om jurylid te zijn van het Open Europees Kampioenschap Dogdancing dat van 14-16 november plaatsvond in Stuttgart (DE). Wat heb ik genoten van alle routines, en van de kans om hierbij eerste rang te zitten. Het ware lange dagen, maar heel leuk en geslaagd! Een foto van de 5 juuryleden, v.l.n.r.: Katharina Henf (Duitsland), Heather Smith (Schotland), Nora Karlik (Hongarije), ik, en Attila Szkukalek (UK).

* Magda Kwanten heeft een paas hele mooie foto’s van mijn hondjes gemaakt. Hieronder een tweetal, de rest is te vinden op Facebook:

* Op de Dogdance wedstrijd op de Winner in Amsterdam (13 december) heeft Yuna de 2e plek in de Novice klasse behaald en tevens haar 1e promotiepunt in deze klasse. Jody won de Freestyle Advanced klasse.

Tevens kreeg ik voorafgaand van deze wedstrijd mijn NDDB-jurywaardering, zodat ik nu ook officieel NDDB wedstrijden mag jureren. Trots! Ik mocht meteen op de Winner mijn debuut maken.

* Op 21 december heeft Aniek Oerlemans prachtige foto’s gemaakt van o.a. mij en de honden. Hieronder vast een voorproefje:

* Op de Dogdance wedstrijd in Nieuw-Amsterdam (27 december) heeft Yuna de 4e plek behaald in de Novice klasse, en tevens haar 2e promotiepunt. Nog eentje te gaan voor verdere promotie. Jody liep mee in de fun klasse en behaalde hier de 1e prijs met een eenmalige Kerst routine op Faith Hill’s ‘Where are you Christmas’.

Nu het jaar voorbij is, gaan we ons focussen op nieuwe routines voor alle dames. Ook Alice zal de wedstrijdring gaan betreden in 2015.

Het wachten is ook nog steeds op de loopsheid van zowel Yuna als Jody… beide dames zullen dan gedekt worden. Meer informatie volgt hopelijk snel…

29 september 2014

Jamie – 06.11.2004 / 26.08.2014

Jamie… Mijn lieve, kleine mannetje is er niet meer… Hij is net geen 10 jaar oud geworden. Veel te jong… We hadden nog zoveel samen in de planning staan; samen lange wandelingen maken, trucjes trainen, dog dancen, rennen, spelen, tennisballetjes apporteren, knuffelen, blaffen, genieten… het mocht niet meer zo zijn.

Jamie is zijn hele leven lang een vrolijk, gezond hondje geweest. Een fantastische werker; hij wilde alles voor me doen. Ik hoefde het maar te vragen en hij deed het… Hoe harder en hoger, hoe beter. Met zijn brutale kop, de pretlichtjes in zijn ogen en zijn staart zowat tussen zijn oren sloofde hij zich altijd ontzettend uit tijdens trainingen, in welke sport dan ook. We deden voornamelijk dogdance, en hij deed zijn oefeningen met zoveel power dat hij er zelfs soms bij gromde, uit gretigheid. Het geluidsniveau was ziezo altijd zeer hoog (mondelinge feedback, noemden we het). En oh, wat heb ik me daaraan geërgerd, vooral tijdens wedstrijden, waar het niet mag. Ondanks het geblaf hebben we het toch maar mooi gepresteerd om op meerdere EK’s, WK’s en zelfs op Crufts te mogen starten. Samen zijn we door heel Europa gereisd voor wedstrijden en demo’s… Twee keer zijn we Nederlands Kampioen geworden… Jamie was de enige Sheltie in Nederland die in zowel de Heelwork To Music als de Freestyle klasse in de top liep… Wat was ik, en ben ik, trots…

De laatste tijd deden we het wat rustiger aan, maar Jamie’s energieniveau was er niet minder om. In zijn hoofd was hij nog steeds die 1-jarige puber die alles kon… tot het einde toe kwam hij er altijd meteen aan rennen als ik de muziek aanzette. Klaar om te trainen. Waar of wanneer maakte hem niks uit. Werken, werken, werken wilde hij. Altijd. Nog nooit heb ik zo’n Sheltie als hij gezien. In huis was Jamie vooral erg lief en braaf (behalve als de deurbel ging). Geen schoothond, maar af en toe lekker knuffelen vond hij wel grappig. Hij lag overal en altijd aan mijn voeten. Mijn schaduw.

Afgelopen augustus kreeg Jamie acute pijnaanvallen. De pijn leek uit zijn nek te komen. De dierenarts stelde de voorzichtige diagnose van een nekhernia. Drie weken lang pijnstilling en rust leken in eerste instantie te helpen, al at Jamie wel heel weinig en sliep veel. Ook staarde hij af en toe wat voor zich uit, in een hoek van de kamer… Achteraf gezien weet ik wel wat voor gedrag dit was, maar daar wil je op zo’n moment niet aan denken, denk ik…

Na drie weken kwamen er ineens uitvalsverschijnselen. Jamie verloor de controle over zijn linkervoorpoot. De afspraak bij een orthomanueel therapeut was al gepland, toevallig voor diezelfde dag. Wij waren nog steeds in de veronderstelling dat Jamie een nekhernia had. Helaas vertelde de OM therapeut ons een ander verhaal, na Jamie onderzocht te hebben. Ze dacht niet aan een hernia, eerder aan een (hersen)tumor, en gaf ons weinig hoop. Als ik wilde weten wat de precieze oorzaak was, adviseerde ze een MRI, en wel zo snel mogelijk, om Jamie meer pijn te besparen. Ik was er kapot van…

De uitval ging snel. De volgende ochtend had Jamie over beide voorpoten geen controle meer. Hij kon niet meer lopen, was bang, viel om. Ik heb hem een tijdje vastgehouden, geknuffeld, en toen de dichtstbijzijnde MRI-kliniek gebeld. Wie weet was er toch nog hoop… We mochten meteen komen. Er was nauwelijks tijd om echt afscheid te nemen, of mooie laatste foto’s… Jamie werd vrijwel direct na aankomst onder narcose gebracht. Dat ging gelukkig heel rustig. Hij liet het, braaf zoals hij altijd was, gewoon over zich heen komen. Een laatste knuffel, en toen sliep hij…

De uitslag van de MRI was verschrikkelijk. Het bleken meerdere tumoren te zijn. Eentje was door zijn nekwervels heen geworteld. Twee wervels waren hierdoor poreus geworden en in elkaar gedrukt. Een andere wervel was kapot gebroken. Alles drukte op de zenuwen. Er kon niks aan gedaan worden…

Jamie was slapende gehouden na de MRI, en mij werd gevraagd wat ik wilde doen. Eigenlijk niet wat, maar wanneer. Er was voor mij maar een beslissing. Jamie is in mijn armen in zijn slaap overleden, nog geen 5 minuten later. Heel moeilijk voor mij, maar voor Jamie de juiste beslissing.

Rust zacht, lief mannetje… Ik zal je vreselijk missen.

Jamie is gecremeerd.

17 juni 2014

Spannend nieuws! Voor een verwacht nest met Jody eind dit jaar / begin 2015, kijk bij puppie planning. Dit zal Jody’s 2e nestje worden. Laten we hopen dat beide dames, Jody en Yuna, het niet in hun hoofd krijgen precies tegelijkertijd loops te worden… ;).

Afgelopen maand ben ik op vakantie geweest naar Zweden, waar we Jabber ontmoet hebben. Hij is prachtig opgegroeid, wat een leuke hond is het geworden! Hieronder een foto van Alice en Jabber samen:

Verder zijn we de afgelopen maand flink bezig geweest met het schrijven van nieuwe dogdance routines. In augustus gaan we wederom (bijna traditie ;)) naar Dormagen (DE), voor een gezellige wedstrijd. Tot die tijd gaan we lekker trainen en een beetje vakantie vieren.

12 mei 2014

Helaas, de dekking van Yuna met Favour is niet gelukt. Yuna had er niet veel zin in ;). Wellicht een volgende keer meer geluk!

21 april 2014

Yuna is op 16 april loops geworden en zal hoogstwaarschijnlijk aankomend weekend gedekt worden! Als alles goed gaat krijgt Yuna dan begin juli haar eerste nestje. Spannend! Voor meer informatie over het aankomende nestje, kijk hier: puppieplanning.

Afgelopen weekend ben ik met Jody naar de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens geweest, een mooi fotootje:

14 april 2014

Afgelopen vrijdag kreeg ik het verschrikkelijke nieuws dat Flip (Sheltales March of the Cards, geb. 18 januari 2013) is overleden. We zijn kapot van dit nieuws en wensen zijn eigenaren heel veel sterkte met dit verlies.

6 april 2014

Een leuk nieuwtje: wanneer Yuna de volgende keer loops wordt, zal ze gedekt worden. We verwachten dus medio 2014 een Sheltie nestje :). Meer informatie volgt t.z.t. hier: puppieplanning

31 maart 2014

Van links naar rechts: Meeko (Hatter), Jody, Alice, Cinta (Tumble), Nula (Rosie), Tazz (Queeny) en Chess

Gisteren was de Aussie inventarisatie dag van de ASCN. Zes van de acht pups uit het Alice in Wonderland nest van Jody en Rumor waren aanwezig. Ze zijn allen gekeurd op uiterlijk en gedrag, en werden opgemeten. Het was een hele gezellige dag en ik vond het leuk om alle ‘pups’ en hun baasjes weer te zien! Na afloop hebben we met zijn allen nog lekker gewandeld op het Erkemederstrand, heel leuk! Hier is een filmpje met wat stukjes uit die wandeling:

Hieronder de globale nest-impressie van de keurmeesters:

Uiterlijk “Nest met veel variatie in formaat, bouw, hoofdtype. Wel buitengewoon vriendelijk. 1 reu en 1 teef erg groot. Mooie pigmenten. In gangwerk mochten zij wat ruimer zijn. NBT met een paar honden met een knik(je).”

Gedrag “Vriendelijke honden bij de kennismaking. Bij geluid en schort reacties variërend van nieuwsgierig tot (hevige) schrik. Herstel goed al dan niet met steun van de baas. Goed spel, goede baas hond verhoudingen. Zeer hoog temperament.”

Van elke pup zijn ook individuele verslagen gemaakt, maar dat wordt wat veel om hier te posten, alleen die van Alice heb ik even overgetypt. Het verslag van Alice:

Uiterlijk “Type: middel. Geslachtstype: correct. Lengte-hoogteverhouding: correct. Bot: middel. Hoofd: middel. Stop: gering/middelmatig. Schedel: vlak. Ooraanzet: correct/hoog. Oordracht: rozenoor. Oogformaat: middel. Oogvorm: amandel. Oogkleur: amber/blauw (links en rechts). Gebit: schaargebit. Lippen: strak en gesloten. Voorborst: voldoende. Borst: middel. Borstdiepte: tot elleboog. Huidpigment: 100% (neus en ogen). Voorhand stand: recht. Voorhandhoeking: gemiddeld. Bovenbelijning: sterk & recht. Kruis: licht hellend. Achterhandstand: recht. Achterhandhoeking: gemiddeld. Staartlengte: voor hak, NBT, knik (klein puntje). Voeten: ovaal en gesloten. Vacht: half lang. Vachtstructuur: recht. Ondervacht: beige. Vachtpigment: middel. Witte aftekeningen: toegestaan (hoofd en lichaam). Gangwerk zijaanzicht: vrij & uitgrijpend. Gangwerk vooraanzicht: parallel. Gangwerk achterhand: parallel/iets O-benig. Staartdracht: midden. Geen fokuitsluitende fouten.”

Alice is opgemeten met als schofthoogte 49cm, en is daarmee de kleinste in het nest.

Gedrag “Kennismaking: onzeker, steun zoeken, herstel: geheel met steun, temperament: rustig. Geluid: ontwijken, onzeker, steun zoeken, herstel: gedeeltelijk met steun, temperament: rustig. Vreemd voorwerp: schrikreactie, onzeker, dreiggedrag, dekking en steun zoeken, herstel: gedeeltelijk met steun, temperament: rustig. Spelen met de baas: direct, kwispelen, speelt de gehele tijd met baas, lage houding, herstel: gedeeltelijk, temperament: rustig. Opmerking: zeer goed baas hond contact.”

Hier het filmpje van de gedragstest van Alice:

De test is afgenomen 2 maanden nadat Alice in paniek weggevlucht is tijdens een wandeling, nadat Jamie is aangevallen door een hond. Ze was spoorloos. De dierenambulance heeft haar gevonden op een drukke straat, weggejaagd en uiteindelijk gevangen met vangstokken, omdat ze zich niet liet benaderen. Dit hele gebeuren heeft Alice, die toch al niet heel zeker was, erg angstig gemaakt voor andere honden en ook voor mensen, dus ik ben heel blij met hoe zij zich door de gedragstest heen geslagen heeft. Er is nog wel veel werk aan de winkel.

Wat foto’s van de dag (meer foto’s van alle hondjes komen nog, van de officiële fotograaf):

Ontmoeting met Tazz (Queeny)

Aan het wachten op onze beurt voor de gedragstest

Alice wordt opgemeten

Spelen…!

Tijdens de exterieur keuring

Na de inventarisatie lekker spelen!

.

29 maart 2014

Het nieuws van de afgelopen tijd:

In februari had ik twee dogdance wedstrijden met Yuna en Jody. Eentje in Nederland (Jody: geen promotiepunten, wel plaatsingen, Yuna: promotiepunt in Freestyle Beginners en een 2e plaats) en eentje in Zwitserland (Jody liep fun wegens loopsheid, Yuna werd 12e van de 20). In Zwitserland heb ik tevens gejureerd, wat erg leuk was. Samen met Marina en Gwydion hebben we een mooie reis gemaakt.

Hieronder een filmpje van Jody in de Fun klasse in Zwitserland:

Op 18 januari 2014 is het nest van Jody x Rumor 1 jaar geworden! Gefeliciteerd Alice, Nula, Cinta, Tazz, Meeko, Chess, Flip en Jabber met hun 1e verjaardag! Op zondag 30 maart zal het nest door de ASVN geïnventariseerd worden op gedrag en uiterlijk. De uitslagen plaats ik z.s.m. op de website!

Het Alice in Wonderland nest, een paar weekjes oud…

Jody is op 12 januari alweer 5 jaar geworden, hier hiep hoera!

En tot slot: ik ben gevraagd als jurylid voor het OEC (EK) Dogdancing dat in november in Stuttgart (DE) gehouden wordt, een hele eer! Uiteraard heb ik ‘ja’ gezegd.

Recent Posts