Wat is Dogdance?

WAT IS DOGDANCE?

ddyuna
Yuna en ik in Dormagen, Duitsland, foto: Britta Kalf


In het kort…

Dogdance staat onder veel namen bekend (dogdance, doggydance, canine freestyle, heelwork to music etc), maar allen betekenen in feite hetzelfde; namelijk het ‘dansen’ met je hond op muziek. Dogdance is ontstaan vanuit het Engelse Obedience en is in feite een vorm van gehoorzaamheid maar veel leuker.

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten oefeningen die bij Dogdance gebruikt kunnen worden, zoals weaven (slalommen) door de benen van de geleider (dit kan op verschillende manieren, zoals vooruit, achteruit of zijwaarts), rondjes draaien, verschillende sprongen (over/door benen, armen, rug etc), verschillende posities van de hond t.o.v. de geleider (voor, achter, onder, naast, omgekeerd etc), zijwaarts lopen, buigen, pootjes geven, omrollen, mooi zitten, werken op afstand en nog veel en veel meer… De verschillende oefeningen kunnen vervolgens aan elkaar gekoppeld worden op de maat van de muziek, zo ontstaat er een routine.

Het leuke van Dogdance is ook dat je het overal kunt (be)oefenen, waar en wanneer je maar wilt. Je hebt er namelijk niet persé attributen voor nodig, zoals dat bij de behendigheid bijvoorbeeld wel van toepassing is.


Freestyle en Heelwork to Music

Binnen de Dogdance kennen we twee divisies; Freestyle en Heelwork to Music.

Bij Freestyle is alles mogelijk; alle oefeningen zijn toegestaan zolang de oefening geen gevaar voor hond of handler op kan leveren. Een voorbeeld van een Freestye routine is te zien in het filmpje hieronder. In het filmpje zijn veel verschillende oefeningen zichtbaar die binnen de sport mogelijk zijn:

Bij Heelwork to Music moeten de hond en de handler een ‘eenheid’ laten zien. De reglementen voor Heelwork to Music verschillen per land, maar houden in de meeste gevallen in dat de hond zo dicht mogelijk (binnen een straal van circa 1-2 meter) op de baas moet werken. Circa 75% van een Heelwork routine moet uit volgwerk bestaan. Dit volgwerk kan in allerlei posities ten opzichte van de handler (voor, naast en achter) en alle kanten op, in diverde tempo’s. De overige 25% van de routine mag uit ‘kunstjes’ bestaan, die ook weer dicht op de handler uitgevoerd worden. Een voorbeeld van een HTM routine:

Voor meer Dogdance filmpjes, ga naar deze pagina.


DY1F8818 DY1F8832 DY1F8836
Jamie op het EK 2011 in Denemarken


Voorwaarden voor Dogdance

Elke hond kan dansen! Rashond of geen rashond. Er zijn geen verplichte oefeningen; dit betekent dat je zelf je eigen routine in elkaar kunt zetten en dus kun je zelf rekening houden met de mogelijkheden van je hond. Met hele jonge honden, oude honden en/of zware honden is het aan te raden om geen belastende oefeningen te doen zoals spingen, op de achterpoten lopen, kruipen etc. In de Dogdance zie je op wedstrijden veel Border Collies, maar ook veel andere rashonden of kruisingen. Rassen die meedoen variëren van klein (Chihuahua, Vlinderhondje, Toy poedel) tot groot (Deerhoud, Barsoi, Deense Dog).

IEDEREEN en ELKE hond kan Dogdancen!


Wedstrijden lopen

In Nederland zijn er een aantal mogelijkheden om wedstrijden te lopen.

1. NDDB wedstrijden: De eerste mogelijkheid is het meedoen met wedstrijden van de Nederlandse Dog Dance Bond (NDDB). De NDDB organiseert zowel buiten- als binnenwedstrijden en aan het einde van het wedstrijdseizoen wordt er een Nederlands Kampioenschap georganiseerd. De NDDB hanteert officiële klassen, waarbij men promotiepunten en prijzen kan behalen, en recreatieve klassen, waarin men geen scores ontvangt maar wel een schriftelijke beoordeling van de routine. Voor deelname is een startkaart verplicht. Alle selecties voor internationale evenementen (Crufts, EK, WK) vinden plaats op NDDB wedstrijden. Voor meer informatie en de wedstrijdreglementen zie http://www.nddb.nl

2. FHN wedstrijden: De tweede mogelijkheid is het meedoen met wedstrijden van de Federatie Hondensport Nederland (FHN). De FHN organiseert ook zowel buiten- als binnenwedstrijden en een Nederlands Kampioenschap. Ook bij de FHN zijn er officiële klassen en funklassen, en is er een startlicentie noodzakelijk om deel te nemen. De reglementen voor de FHN wedstrijden wijken af van de reglementen die bij de NDDB gebruikt worden.Voor meer informatie en de wedstrijd- ireglementen kijk op http://www.fhn.nl


389246_10150968298515180_597595179_12375168_53668401_n AA
Jody op het WK 2012 in Oostenrijk


Kostuums

Iets wat er echt bij hoort; een kostuum. Je voert met Dogdance een act op, waar gepaste kleding gewoon bij hoort. Je wordt hier ook op beoordeeld. Voor muziek met een thema wordt verwacht dat je als handler iets aantrekt wat hier goed bij past (bijvoorbeeld een flamencojurk als je op Spaanse muziek danst, westernkledij als je op een countrynummer danst, een piratenkostuum als je op Pirates of the Caribbean danst e.d.). Heeft de muziek niet echt een thema, dan is het kostuum ‘voor de discretie van de handler’. De hond zelf mag niet verkleed worden, dit leidt tot een diskwalificatie.

Ik ben zelf van mening dat het kostuum niet te veel van de routine moet afleiden, het gaat tenslotte om de hond en niet om de handler. Verder vind ik dat het niet te overdreven of lachwekkend mag overkomen; vèrkleden t.o.v. kleden. Dogdance is een serieuze sport en dit laatste komt de sport niet echt ten goede. Daarnaast moet er aan gedacht worden dat het kostuum niet hinderlijk is voor zowel hond als handler (knielen met een minirokje aan of de weave proberen te doen met een veel te lange rok, losse onderdelen (sjaaltjes e.d.), slecht zittende schoenen etc).


  

Jamie en ik op de Crufts 2012


Attributen

Je kunt ervoor kiezen om in je routine met attributen te werken; hier wordt bijvoorbeeld onder verstaan: losse voorwerpen in de ring of voorwerpen die deel uitmaken van het kostuum maar daarnaast een andere functie hebben (bijvoorbeeld een hoge hoed die de handler van zijn hoofd afneemt om hem door de hond te laten vangen). Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: een stok waar de hond overheen springt of omheen draait, een tafeltje o.i.d. waar de hond op springt, een hoge hoed, een pistool, iets wat de hond apporteert etc. Dit mag allemaal, maar de hander moet dit alles wel binnen korte tijd in de ring opgezet hebben, indien van toepassing. Daarnaast mogen de attributen niet als speeltje gebruikt worden; de hond mag er niet alerter door gaan reageren en er zichtbaar ineens beter door gaan werken (wanneer het attribuut bijvoorbeeld voor zijn neus gehouden wordt). Ook mag een attribuut niet als target(stick) gebruikt worden.


125A1642 ja

Jody en ik op het EK 2013 in Nederland

Recent Posts