Dogdance en ik

DOGDANCE EN IK

DY1F1331

Jamie en ik op het EK in Denemarken, 2011 (foto: Vikky Bjerring)


De kennismaking met Dogdance

Toen mijn eerste hond, Labrador Ninja, wat jonger was heb ik hem een aantal kunstjes geleerd, gewoon voor de lol en niet met de gedachte om Dogdance te gaan doen. Ik wist niet eens dat Dogdance bestond totdat ik in 2005 naar de Crufts op televisie zat te kijken, en daar Mary Ray bezig zag met Quincy, een van haar Border Collies. Ik vond het prachtig om te zien en ik wilde dat ook gaan doen! Vanaf het moment dat ik met Dogdance begon (medio 2007) werd Dogdance mijn favoriete hondensport, en dat is het nog steeds. Eind 2007 liep ik mijn eerste wedstrijd, met Ninja en Jamie. Met Ninja een routine op Harry Potter, met Jamie een routine op Pirates of the Caribbean. Niet zo origineel, maar dat wist ik toen nog niet :).

Het is erg leuk om zoveel plezier en vooruitgang bij je honden te zien en ze steeds meer en moelijkere oefeningen aan te leren. Je bent natuurlijk nooit uitgeleerd en dus volg ik geregeld workshops en trainingen. Ik heb workshops/lessen Dogdance gevolgd van o.a. Brigitte van Gestel (NL), Rebecca Davenpoort (NL), Grietje Wagenaar (NL), Minna Yrjänä (FIN), Cassandra Hartman (CAN), Gaby Grohovaz (ZA), Liz Chamberlain (ZA), Alena Smolikova (CZ), Helena Potfajova (SK), Geert v. Staeyen (BE), Michele Pouliot (USA), Emily Larlham (USA), Attila Szkukalek (UK) en Richard Curtis (UK).

Inmiddels mag je wel zeggen dat een groot deel van mijn leven om de Dogdance-sport draait…

Ik loop veel wedstrijden met de honden en heb in diverse landen op wedstrijden mogen starten, o.a. in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken. Hieronder kun je meer lezen over de resultaten van elk van mijn honden. Voor filmpjes van mijn honden en hun routines, kijk op deze pagina.

Naast het wedstrijdlopen zet ik me in voor de Dogdance sport als instructeur – ik geef lessen en workshops in binnen- en buitenland – en organisator van wedstrijden. Ik heb o.a. samen met Grietje Wagenaar het Open Europees Kampioenschap (OEC) 2013 georganiseerd; een gigantisch spektakel met veel media-aandacht.

In 2010 ben ik gevraagd om in het bestuur van de Nederlandse Dog Dance Bond (NDDB) plaats te nemen, wat ik heb gedaan. Bijna 5 jaar lang heb ik dit werk met veel plezier uitgevoerd, eerst als algemeen lid en later als secretaris. In 2015 ben ik uit het bestuur getreden; het werd tijd voor nieuwe gezichten!

Naast het bovenstaande ben ik sinds 2014 ook officieel NDDB jurylid geworden, en jureer ik op Nederlandse wedstrijden. Tevens heb ik gejureerd in Zwitserland en op de Open Europese Kampioenschappen 2014 in Stuttgart, Duitsland. Een hele eer!


OEC 15_11_2014_002 OEC 15_11_2014_218

Jureren op de OEC in Stuttgart, Duitsland (2014)


Ninja

Met Ninja ben ik begonnen met Dogdance toen hij al op leeftijd was (6 jaar), en heb ik slechts 2 wedstrijden gelopen; een keer in de Starters- en een keer in de Beginnersklasse, voordat zijn rugproblemen naar boven kwamen. Daarna deden we enkel wat recreatief Dogdance, wat we beiden erg leuk vonden. Enkele dagen voordat hij is ingeslapen hebben we nog een laatste training gehad, een mooie herinnering…


ddninja2 ddninja10

Ninja en ik op onze eerste wedstrijd (2007), foto’s: Sandy Wilcke


Jamie

Met Jamie ben ik begonnen met dansen toen hij 2,5 jaar oud was, en heb ik de meeste wedstrijden gelopen. We liepen in de Championsklasse met zowel Freestyle als Heelwork to Music. Hieronder een kort overzicht van enkele door Jamie behaalde resultaten:

* Nederlands Kampioen Heelwork to Music 2009
* Nederlands Kampioen Heelwork to Music 2010
* 2e plaats Heelwork to Music NK 2011
* 2e plaats Freestyle NK 2011
* 3e plaats Heelwork to Music NK 2012
* WCFO Freestyle Kampioen (W-Ch.FD/MF), als 1e hond in Nederland/Europa
* WCFO ‘Perfect Dance Partners’ Freestyle (W-Ch.PDP/MF), als 1e hond in Nederland/ Europa
* WCFO Heelwork to Music Kampioen (W-Ch.FD/HTM), als 1e hond in Nederland/Europa
* Deelname FCI WK 2010, in Heelwork to Music en Freestyle
* Deelname FCI WK 2012, in Heelwork to Music en Freestyle
* Deelname OEC 2011, in Heelwork to Music en Freestyle
* Deelname OEC 2012, in Heelwork to Music
* Deelname aan de International Freestyle Competition op de CRUFTS 2012

Ik trainde bijna elke dag met Jamie. In principe wilde hij altijd wel werken. Zijn grootste handicap was toch wel het blaffen wat hij deed (uit enthousiasme), en blaffen geeft altijd puntenaftrek. Jamie kende ontzettend veel oefeningen, ik denk in totaal wel zo’n ongeveer 90 tot 100 verschillende.

Ik mis het trainen met hem verschrikkelijk… hij was zo’n geweldig werkhondje…


Foto-CBYZGXBS Foto-L8LPCNHW

Jamie en ik op een wedstrijd, foto’s: Aniek Oerlemans


Jody

Met Jody doe ik van pup af aan Dogdance. Jody heeft inmiddels enkele zeer goede resultaten behaald, waaronder twee keer de allerhoogste score van een hele wedstrijd (een keer in Duitsland en een keer in Nederland). Inmiddels lopen we in de Advanced klasse Freestyle en de Advanced klasse HTM. Hieronder een kort overzicht van Jody’s beste resultaten:

* Deelname FCI WK 2012, in Heelwork to Music en Freestyle
* Deelname Open EK 2012, in Heelwork to Music en Freestyle
* Deelname Open EK 2013, in Heelwork to Music
* 3e plaats Freestyle NK 2012
* 3e plaats HTM NK 2013
* 2e plaats Freestyle NK 2014
* 2e plaats HTM NK 2014
* 3e plaats HTM NK 2016

Jody kan heel veel, en heeft de potentie om op elke wedstrijd heel hoog te eindigen, zo niet te winnen, maar helaas heeft madame er niet altijd even veel zin in. Ze heeft een beetje diva gedrag, denk ik… De ene wedstrijd loopt ze de sterren van de hemel, en de andere wedstrijd steekt ze nog net niet haar middelvinger naar me op. We hebben dus wat wisselende resultaten. Desalniettemin is het elke keer weer erg boeiend en fantastisch leuk om met haar te starten en werken.


Foto-Y6BQZSMT Foto-GOPO4ZOV

Jody en ik op een wedstrijd, foto’s: Aniek Oerlemans


Yuna

Met Yuna ben ik als pup begonnen met heel voorzichtig aan wat trucjes aanleren. Alles heel spelenderwijs en met veel beloning. Bij Shelties is het zo dat ze snel gaan blaffen, en dat wilde ik voorkomen door een te snelle opbouw in de training. In 2014 zijn we met wedstrijden begonnen en ze is de klasses doorgevlogen. Ze loopt nu in de Intermediate klasse. We doen alleen Freestyle, geen HTM.

Yuna heeft nog geen heel noemenswaardige prestaties neergezet in vergelijking met Jamie en Jody, maar wel ben ik heel trots op deze:

* 1e plaats Beginnersklasse overall NK 2014
* 3e plaats Intermediate klasse overall NK 2016


ddyuna yuntjedd

Yuna en ik op een wedstrijd in Duitsland, foto’s: Britta Kalff


Alice

Met Alice ben ik in 2015 gestart met het deelnemen aan wedstrijden. In 2014 hadden we al wel een keer in de fun klasse meegedaan. Net als Yuna vloog ze de klasses door en we lopen nu in de Intermediate klasse. Ze heeft al mooie routines laten zien en plaatsingen behaald. We zijn begonnen met Freestyle, en misschien gaan we later ook HTM doen. Zij vindt het trainen op zich al een beloning, wat trainen erg makkelijk maakt. Ze staat altijd voor me klaar en werkt zich uit de naad, een geweldige hond. Op het NK 2016 werd ze overall 2e van alle Intermediate lopers.


alicedogdancefoto

Alice op haar 2e wedstrijd ooit, in Bant, foto: Aniek Oerlemans


Raven

Met Raven ben ik ook al voorzichtig wat begonnen. Zij zal over een jaar of twee op wedstrijden te zien zijn schat ik. Ik ga vooral niet te snel en leg er geen druk op, het moet leuk blijven :).


 

Recent Posts